Om mig

Jag heter Benny Andersson (jo, det har lett till vissa förvecklingar genom åren). Född och uppväxt i Västergötland men stockholmare sedan början av 80-talet. Jag är bosatt i söderförorten Hökarängen och har tre halvvuxna barn sedan ett tidigare äktenskap.

Utbildning och karriär har gått en krokig väg via Chalmers och studentspex, Operahögskolan och ett antal teater- och skrivarjobb. I början av 80-talet lämnade jag varvsnedläggelsens och arbetslöshetens Göteborg och hamnade som nyutexad civilingenjör på Patentverket i Stockholm (till mina föräldrars stora sorg). Men i Stockholm fanns så mycket annat att göra och jag kastade mig ut i storstadens musik- och teaterliv. Jag sjöng i körer, var med i SMDE (Stockholms Musikdramatiska Ensemble) som satte upp fantastiska produktioner där amatörer och proffs samsades på samma scen. Jag spelade källarteater inom Stockholms Studentteater. Och jag tog sånglektioner och utbildade mig, först på Operastudio-67 och sedan på Operahögskolan.

Till slut kom jag till en punkt där jag såg mitt förvärvsarbete som ingenjör som ett nödvändigt ont. När jag så fick jobb på Folkoperan tjänade jag äntligen tillräckligt med pengar för att kunna satsa på teater på heltid, vilket jag gjorde under tio år. Jag hade förmånen att få arbeta i fantastiska produktioner, som “Phantom of the Opera” på Oscarsteatern, och inspirerande regissörer som exempelvis Lars Rudolfsson på Folkoperan och Göran Järvefelt på Drottningholmsteatern.

Vissa är stjärnor. Det var aldrig jag. Och när frilansjobben blev färre gjorde jag ett aktivt val och återvände till ingenjörsvärlden och till arbete som teknisk skribent. Men musiken har jag aldrig lämnat och jag sjunger fortfarande, om än bara på hobbynivå, i en kyrkokör. Jag har en bred musiksmak, men det jag främst uppskattar är bra röster, bra sångare. Pratar vi opera så älskar jag Jussi Björling. Handlar det om pop och rock så tillhör Freddie Mercury och John Fogerty mina favoriter. Men störst av alla, det är den här mannen enligt mig:

Kontakta gärna mig: info@bempasblogg.se