Dödens väg tar liv – men pengarna går till Stockholm

Igår dog 3 barn och skadades allvarligt ett tiotal i en bussolycka på E45 i Härjedalen. E45:an, en smal och krokig väg, är en skamfläck i Sveriges vägnät och förtjänar nu att kallas för “dödens väg”.  Då vore det väl rimligt att anta att statens pengar kommer att läggas på att rusta upp den? Icke sa Nicke. Men vart går pengarna då? Jo till Stockholm!

Jag hämtar en del intressanta uppgifter från dagens ledare i Aftonbladet (som är en av de bättre som jag läst på länge):

 • Av landets 20 sämsta riks- och landsvägar finns 16 stycken norr om Dalarna
 • E45:an upp mot Västerbotten är det Europavägavsnitt som håller allra lägst standard
 • Risken för att råka ut för singelolyckor ökar med 50 procent på ojämna vägar. Statistik visar att antalet omkomna i trafikolyckor är tre gånger större i Jämtland än i Stockholm i förhållande till antal invånare.
 • Bilar registrerade i Stockholm kördes i snitt 1 283 mil under 2015. Bilar i Västerbotten kördes samma år över hundra mil mindre.

Den sista punkten förefaller obegriplig. Hur är det möjligt att stockholmare kör mer än norrlänningar? Svaret är – okynneskörning. Norrlänningar planerar sin körning bättre och använder bara bilen när det behövs. Och stockholmarna då? Jo, de kan glädjas åt att det ska byggas en fin motorvägstunnel, kallad Förbifart Stockholm. Notan är ofattbara 61 miljarder kronor. E45:an skulle kunna bli rätt fin för de pengarna.

2 reaktioner på ”Dödens väg tar liv – men pengarna går till Stockholm”

 1. Håller med om att Förbifart Sthlm är ett idiotiskt projekt. Dyrt och bilbefrämjande.
  Tycker även att det är lustigt att trängselskatten ska vara med och finansiera kollektivtrafiken. Låter som att ju fler bilpassager desto bättre…
  Och när jag ändå är igång :
  Höghastighetståg lär ju inte ge resurser till underhåll av befintliga järnvägar.

 2. Jag vänder mig framför allt mot de groteska proportionerna. Att ge 61 miljarder till Förbifart Stockholm och kaffepengar till E45:an. Anta att man kunde lägga EN miljard på Sveriges längsta väg. Vilket lyft!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *