Vad vet Finland som inte vi vet?

Dagens fundering: vad vet finska politiker som inte vi vet? På område efter område där Sverige har problem eller har tänkt fel – där visar det sig att Finland gjort rätt:

  • Skolan. Det mest tydliga exemplet som vi känt till sedan länge. Bittra svenska beslutsfattare knyter handen i byxfickan och påstår att de betydligt bättre resultaten i finska skolan beror på ett mer hierarkiskt system och auktoritära lärare. Men vid besök i finska skolor är bilden en annan:
    https://www.svd.se/fa-laxor-korta-dagar–och-anda-i-varldstopp
  • Försvaret. Efter årtionden av nedrustning så satsar Sverige nu på att bygga upp vad man raserat. Finland satsar ungefär lika mycket pengar per capita, men lyckas få ut mycket mer “pang för pengarna”: i fred kan de ställa upp med 50% fler soldater än Sverige. Och de kan mobilisera FEM gånger fler än vad Sverige förmår:
    http://www.gp.se/nyheter/debatt/vi-kan-f%C3%A5-mycket-mera-pang-f%C3%B6r-pengarna-1.80460
  • Skydd mot propaganda och falska nyheter. Det senaste exemplet har blivit aktualiserat genom Trumps maktövertagande i USA och hans envisa twittrande om “fake news”. Vad är falskt och vad kan vi lita på? I en intervju i DN idag pekar Harvardbaserade propagandaexperten Jed Willard ut Finland som en förebild när det handlar om att skydda sig mot mot desinformation:
    http://www.dn.se/nyheter/varlden/darfor-ar-finland-battre-rustat-mot-propaganda-an-sverige/

Varför är svenska beslutsfattare så ovilliga att lära sig av goda exempel?

En reaktion på ”Vad vet Finland som inte vi vet?”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *